Ongehoorzaamheid bij peuters is heel normaal. Het heeft een functie: ze leren er namelijk van. Hoe ver kunnen ze gaan? Wat mag wel en wat niet en wat gebeurt er eigenlijk als je niet luistert? Super leerzaam, maar fijn is anders. Dit kun jij als ouder doen:
Ongehoorzaamheid
Effectieve begeleiding in verandering
Ongehoorzaamheid bij peuters
- Zoek uit wat er echt achter de ongehoorzaamheid zit
- Stel grenzen waar nodig
- Verplaats je in je kind en pas je tactiek aan
- Laat je peuter meer zelf doen
- Luister naar je kind en bied een alternatief
- Werk binnen het gezin samen als een team
Wil je hier meer over weten en zou je graag willen leren hoe je dit aanpakt? Ik vertel je er graag meer over, zodat je kunt kijken of dit iets is wat bij je past.
Wat kun je doen bij ongehoorzaamheid?
Wat zit er echt achter het gedrag?
Dat de ongehoorzaamheid een functie heeft, schreef ik net al. Maar daarmee ben je nog niet geholpen. Je wil namelijk dat die ongehoorzaamheid stopt. Een van de dingen die hierin belangrijk is, is het uitzoeken van wat erachter het gedrag zit.
Een kind is nooit zomaar ongehoorzaam. Je peuter luistert niet omdat hij iets aan het ontdekken is of hij iets heel leuk vindt, iets juist niet wil of misschien wel boos op je is. Als je weet wat er speelt, kun je hier makkelijker op inspelen.
Wat zou jij fijn vinden?
Als het je lukt om je in jouw peuter te verplaatsen, weet je vaak ook wat de oplossing is. Wat zou jij fijn vinden als je je voelt als je kind zich nu voelt? Als je peuter iets doet wat niet mag, is een alternatief bieden een goede oplossing. Dit kan helpen te leren wat wel en wat niet mag.
Grenzen stellen
Bij ongehoorzaamheid is het ook heel belangrijk dat je peuter weet waar hij of zij aan toe is. Vaak hoor ik ouders zeggen: ‘Ik heb het dan al een paar keer gezegd, maar wil ik ook voorzichtig zijn. Ik wil niet dat het niet lukt of dan drama wordt.’
Als ik dan doorvraag blijkt dat ze de ene keer hun peuter 4 keer vragen om ergens mee te stoppen en de andere keer 8 keer. Ik snap dat dat lastig is, maar hoe weet je peuter dan dat het na de 4e keer écht moet stoppen? Ik leg je hieronder meer uit over het stellen van grenzen.
Kindercoaching Leiden
Als ouder is er niets vervelender dan je kind te zien worstelen, want het liefst heb je een blij kind dat lekker in zijn vel zit! Misschien maak je je op dit moment zorgen om het gedrag van je kind of merk je dat je kind niet meer het vrolijke kind is wat het altijd was.
Je gunt het je kind dat het weer lekker in zijn vel zit en het verdriet, de strijd, de boosheid of de (faal)angst niet meer zo'n grote rol speelt. Waarschijnlijk wil je niets liever dan dat je kind zich weer fijn voelt en het ook samen weer fijner is. De Familie Praktijk kan jou en je kind hierbij helpen!
Gun jij het je kind om weer lekker in zijn vel te zitten?
Dat kan en ik daar kan ik jou en je kind bij helpen!
Stap voor stap
Consults bij De Familie Praktijk staan in het teken van verbinding, groei, oog voor dat wat er echt speelt en samenwerken. Dit zullen zowel jijzelf als je kind merken tijdens een traject.
Stap 1: Kennismaking of start bij stap 2!
Je bent op zoek naar een kindercoach of een vorm van begeleiding voor je kind en je vindt het fijn om vooraf even kennis te maken. Als dat het geval is, begin je bij het boeken met een gratis online kennismaking. Tijdens deze kennismaking kan ik je meer vertellen over wat ik voor je kan betekenen en kun je al je vragen stellen. Daarnaast kun je kijken of je de klik voelt die je wil bij de kindercoach van je kind.
Stap 2: Intake formulier
Als je na de kennismaking een fijn gevoel hebt, vul je het intake formulier in. Er zijn ook veel ouders die gewoon graag snel starten en die dus beginnen bij deze stap. Zij slaan een kennismaking over en vullen direct het intake formulier in.
Als je het formulier invult, neem ik binnen 2 dagen contact met je op voor het plannen van een intakegesprek.
Stap 3: Intake gesprek
Als ik contact met je opneem, bespreken we kort jouw aanmelding en plannen we plannen het eerste consult: het intakegesprek met ouders. Tijdens dit gesprek gaan we dieper kijken naar de huidige en de gewenste situatie. Het intake formulier vormt de basis voor dit gesprek en vanuit daar werken we verder.
Mijn doel is om te zorgen dat je bijna direct kunt starten en je niet eerst op een wachtlijst moet. Dit lukt heel goed en dit wordt door ouders als zeer prettig ervaren.
Stap 4: Start kindercoaching
We starten met de kindercoaching. Bij De Familie Praktijk hebben we een wachtruimte waar je als ouder kunt wachten tijdens het 'spelen' van je kind. Sommige ouders kiezen ervoor om weg te gaan en hun kind later op te halen. Dit is allemaal mogelijk.
Stap 5: Evaluatie
Hoe het traject er exact uitziet is natuurlijk vooral niet te zeggen. Wel kan ik na het intake formulier aangeven wat ik denk dat nodig is. Vaak evalueer ik na 3 consults met het kind en daarna weer na bijvoorbeeld 5. Ik vind het belangrijk om nauw samen te werken met ouders en kies er dus voor om regelmatig evaluaties in te plannen.
Gratis kennismaken?
Plan online een afspraak, whatsapp of bel naar 06 13 95 10 23
De Familie Praktijk
Mijn naam is Fleur en ik ben moeder van 4 kinderen (2,3,5 en 7 jaar). Na 10 jaar onwijs wilde ik doen wat ik het allerliefste deed. Ouders begeleiding bij de opvoeding van hun kinderen. Na dit jaren te doen, droomde ik verder en werd ik naast gezinscoach ook kindercoach. Dit alles is onderdeel van een veel grotere droom die ik met De Familie Praktijk steeds verder uit kan bouwen.
Meer over grenzen stellen
Grenzen stellen is heel lastig, want wanneer moet je nou een grens stellen en wanneer laat je je kind juist meer los? Het is lastig om deze balans te vinden, maar als je eenmaal doorhebt hoe dit kan, gaat het je zeker lukken.
Grenzen stellen
Grenzen stellen is belangrijk. Het zorgt voor voorspelbaarheid en dat is wat peuters nodig hebben. Ze moeten weten waar ze wanneer aan toe zijn. Maar is de grens die jij stelt ook een echte grens?
Als je veel leest over het stellen van grenzen en je zoekende bent, weet je dat het best lastig is. De kans is groot dat je te veel grenzen stelt in dingen die er niet echt toe doen. Voor je het weet mogen er heel veel kleine dingen niet en dat zorgt voor een averechts effect. De ongehoorzaamheid wordt hiermee gevoed.
Grenzen stellen moet je dus echt alleen doen bij dingen die jij écht belangrijk vindt in de opvoeding. Daarom kijken we in een traject vaak naar de kernwaarden die ouders hebben. Als je weet welke kernwaarden je hebt, weet je ook welke richting je op wil en waar je een grens trekt. Anderzijds weet je ook waar je je peuter meer vrijheid moet geven om dat wat je wil te bereiken in je opvoeding en zo ontstaat er meer balans in het hebben van grenzen en het geven van meer vrijheid, waardoor er meer samenwerking ontstaat.
Omdat het gedrag van een peuter in verband staat met de rest van het gezin, is het ook logisch dat gezinnen die samenwerken gelukkiger zijn!
Een peuter is net als alle andere kinderen graag onderdeel van het gezin. Ze willen erbij horen en dus met jou samenwerken. Dit kan met het huidige gedrag van je peuter misschien gek klinken, maar het is echt zo!
Als er een niet te veel regels zijn, maar wel duidelijk is wat echt niet mag, ontstaat samenwerking binnen het gezin al snel. Ieder op zijn eigen manier. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor groei. Deze groei is voor kinderen heel belangrijk, maar ook voor ouders heel nodig. Ouders die zelf ook blijven groeien zijn gelukkiger en ervaren meer plezier in het ouderschap. Ben jij klaar voor meer balans en meer plezier met je peuter?
Het aanbod
Zie je je kind worstelen en gun je het je kind weer lekker in zijn vel te zitten, dan ben je bij De Familie Praktijk aan het juiste adres! Samen met je kind werk ik aan dat wat nodig is om zich weer fijn te voelen.
Ik heb er in mijn aanbod bewust voor gekozen om alleen nog maar losse sessies aan te bieden. Dit zorgt ervoor dat er makkelijk maatwerk geleverd kan worden. Tijdens de kennismaking of intake kan er duidelijker aangegeven worden hoeveel sessies er nodig zijn om uw kind op weg te helpen.
Consult
persoonlijke begeleiding praktijk
- 50 minuten intensieve begeleiding kind
- 10 minuten terugkoppeling ouders
- Ontdekken wat er echt speelt
- Je kind leert omgaan met dat wat hij lastig vindt
- Als ouder krijg je handvatten om je kind te begeleiden
- Blijvende verandering voor nu en de toekomst
Gratis telefonisch spreekuur!
Woon jij in de omgeving van Leiden? Dan is er iedere donderdag van 19:30 - 21:00 uur een GRATIS telefonisch spreekuur! Hier kun je alles bespreken rondom zorgen over je kind. Ik denk graag met je mee!
Blogs
De Familie Praktijk wordt regelmatig gevraagd als expert voor verschillende artikelen en interviews. Fleur vindt het belangrijk kennis te delen en ouders op deze manier op weg te helpen in hun eigen situatie. Hieronder vind je de verschillende artikelen van De Peuter Expert, onderdeel van De Familie Praktijk.
De Familie Praktijk nieuwsbrief
Als eerste de nieuwsbrief in je mailbox?