FAQ

Antwoord op al jouw vragen

Blijvende verandering

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met mij op. Ik zal je vraag dan zo snel mogelijk beantwoorden.

Coaching

Wat is het verschil tussen een gezinscoach en een kindercoach?

Een gezinscoach, zoals De Peuter Expert, werkt met ouders aan moeilijkheden die spelen binnen de opvoeding. Vaak komen ouders bij een gezinscoach omdat hun kind bepaald gedrag laat zien en zij niet weten hoe ze ermee om moeten gaan. Een gezinscoach werkt met ouders en ziet het kind waar het om gaat dus eigenlijk niet. De coach kijkt naar het grotere plaatje en leert ouders hun kind te begeleiden en te begrijpen, zodat het probleem zich oplost.

Een kindercoach werkt niet met de ouders maar met het kind. Een kindercoach is er dus echt voor het kind en kijkt naar dat wat er bij het kind speelt en hoe hij het kind verder kan helpen. Het leert het kind omgaan met bepaalde dingen waar het tegenaan loopt. Zo kun je bijvoorbeeld een kindercoach inschakelen als je kind veel gepest wordt op school. Een kindercoach werkt dus -in de regel- met het kind en niet met de ouders.

Meer weten over het verschil? Ik schreef er een artikel over, wie weet helpt het je verder.

Help je alleen bij problemen met peuters?

Als gezinscoach richt ik mij op peuters, maar dit betekent niet dat er alleen maar ouders van peuters coachingstrajecten bij mij starten. Er zijn ook regelmatig ouders van kinderen van 4, 5 en soms 6 jaar die bij de Peuter Expert aankloppen voor hulp.

Veel ‘problemen’ met gedrag ontstaan in de peuter periode en blijven dan een beetje doorgaan. Uiteindelijk kan het dus zijn dat dit later pas voor zorgt dat je er als ouder klaar mee bent en echt hulp wil zoeken. Neem dus vooral even contact op als je een kind hebt die net buiten de peuterleeftijd valt en je toch hulp zoekt. Ik kan je dan vertellen of ik wel of niet de juiste persoon ben om je te helpen.

Waar vindt de coaching plaats?

Er zijn verschillende mogelijkheden voor de plek voor van de coaching. Bij het online consult, spreekt het voor zich. Dit consult is online en vindt plaats via Zoom. De gegevens hiervoor ontvang je direct na het maken van de afspraak.

Bij de andere opties is er natuurlijk altijd een mogelijkheid om de coaching online te doen. Verder kun je kiezen om de coaching aan huis te doen of om de coaching op een externe locatie plaats te laten vinden.

Bij een traject of losse consults kiezen de meeste ouders voor coaching aan huis, omdat dit organisatorisch het fijnst is. Toch merk ik ouders die kiezen voor een externe locatie soms meer resultaat behalen.

Wat is het verschil tussen een traject en een los consult?

Qua inhoud is er eigenlijk geen verschil. Het grote verschil zit hem in het aantal sessies.

In een traject heb ik het aantal sessies afgestemd op dat wat (meestal) nodig is om een blijvende verandering op gang te brengen. Dit heb ik gedaan op basis van ervaring én onderzoek naar coaching. Hier is dus goed over nagedacht. Het traject is allesomvattend en er komen geen verder kosten bij. Je weet dus heel goed wat je krijgt.

Bij losse consults betaal je per uur. Dit kan als voordeel hebben dat je zelf in de hand hebt hoeveel je uitgeeft aan de coaching. Als je uiteindelijk net zo veel sessies nodig hebt als tijdens een traject ben je duurder uit. Als je denkt sneller klaar te zijn, kan het handig zijn om losse consults te boeken. Mensen doen dit vaak omdat ze het dan meer zelf in de hand hebben. Het is hierbij wel belangrijk om te onthouden dat de slagingskans het grootst is als je voldoende gaat.

Hoe werkt dat in het contact met de peuters?

Ik zie de peuters tijdens een traject in principe niet. Als gezinscoach coach ik ouders bij hun opvoedvraag. Door de coaching leer ik ze hoe ze naar de situatie kunnen kijken en wat zij anders kunnen doen in de omgang met hun peuter.

Door veranderingen bij ouders, zullen er dingen in het gedrag van een peuter veranderen. Ik leer ouders hun peuter begrijpen waardoor ze weten wat ze moeten en willen doen in welke situatie. Het is daarom niet nodig om de peuter zelf te zien.

Kan ik contact opnemen als er tussen de coachingssessies iets gebeurt?

De Peuter Expert is altijd heel laagdrempelig te benaderen. Fleur raadt aan om, om de week, een coachingssessie te plannen. In de week dat je geen coachingssessie hebt, is er een contactmoment. Dit contactmoment is over het algemeen per mail. Je hebt dan dus de gelegenheid om alle vragen die je hebt en alle dingen waar je op dat moment tegenaanloop, op (digitaal) papier te zetten en te vragen.

Deze mail wordt altijd binnen 24 uur uitgebreid beantwoord, zodat je daarna weer direct met de nieuwe handvaten aan de slag kunt gaan. In de praktijk blijkt dit altijd voldoende te zijn. Mocht er toch behoefte zijn aan meer contact tussendoor, dan kan dat natuurlijk altijd overlegd worden.

Op deze pagina vertel ik je meer over hoe een traject eruit ziet en wat je kunt verwachten.

Is het ook mogelijk om een observatie te laten doen?

Het is zeker mogelijk om een observatie of video analyse uit te laten voeren. Als we tijdens het traject merken dat we niet verder komen, kunnen we voorstellen om dit te doen.

Mocht je het zelf fijn vinden om dit te laten doen, kan dat altijd. Dit kan eventueel ook de hoofdbehoefte zijn. In dat geval raden we aan om even contact op te nemen. Vaak is het dan het meest gunstigst om voor het specifieke traject te kiezen, waarbij we de observatie als een van de sessies inplannen. Omdat het in dit geval vaak om maatwerk gaat, kan het geen kwaad om vooraf even de mogelijkheden te bespreken.

Slaapproblemen

Is De Peuter Expert ook een slaapcoach?

Ik heb een opleiding gevolgd tot Gezins- en Opvoedcoach. Je hebt vele cursussen rondom coaches die weinig niveau met zich meebrengen, maar daar geloof ik niet zo in. Daarom heb ik gekozen voor een goede geaccrediteerde opleiding op niveau.

Dit is een algemene opleiding tot gezinscoach en daar komt ook het onderdeel slapen aan bod. Slapen is een onderdeel van ons leven als ouder en daarom een belangrijk onderdeel uit die opleiding.

Daarnaast ontstaan veel slaapproblemen bij kinderen door aangeleerd gedrag of niet consequent handelen van ouders. Dit komt omdat ouders niet meer weten waar ze goed aan doen en dat is logisch. Ik ben opgeleid om ouders daarbij te begeleiden.

Ik ben dus een gezinscoach die helpt bij slaapproblemen en werk daarnaast nauw samen met een slaapcoach als het gaat om schema’s en ritmes. Mocht er dus toch een slaapschema nodig zijn, wordt er altijd meegekeken door deze slaapcoach.

Waardoor ontstaan slaapproblemen bij peuters?

Slaapproblemen bij peuters kunnen door veel verschillende oorzaken komen. Vaak gaat het om verkeerd aangeleerd gedrag en het in stand houden hiervan. We vertellen je hier meer over bij het onderdeel slaapproblemen.

Samen kunnen we kijken of dit bij jouw peuter ook het geval is, zodat hij of zij slapen gaat ervaren als iets fijns.

Driftbuien

Wanneer is een driftbui normaal en wanneer moet ik hulp zoeken?

Driftbuien bij peuters zijn heel normaal. Het hoort bij peuters en het is dus niet gek dat jouw peuter ze ook heeft. Wat normaal en acceptabel is, beslis jij uiteindelijk zelf. Ouders weten vaak niet hoe ze met driftbuien om moeten gaan. Ze weten niet wat er echt speelt en wat de trigger is. Het lijkt namelijk vaak uit het niets te komen.

Ondanks dat driftbuien bij peuters normaal zijn, kan het wel heel fijn zijn om te weten wat er echt speelt bij je kind en wat je in zo’n situatie kunt doen. In plaats van maar wat doen en onbedoeld steeds weer triggers op het pad van je kind gooien, zorg dat je er voor ze bent. Als je je kind beter begrijpt en weet wat echt nodig is, is er nog steeds wel eens een driftbui, maar beheerst het niet meer je keuzes en het gezinsleven.

Hoort slaan en schoppen ook onder normaal gedrag bij een driftbui?

Ook hier is het belangrijk om te weten dat wat jij acceptabel en normaal vindt, je uiteindelijk zelf beslist. Als gaat kijken naar wat hoort bij de driftbuien van een peuter, kunnen we je maar één antwoord geven: buiten en schoppen is niet normaal gedrag.

Daarmee zeggen we overigens niet dat het abnormaal is en dat er een probleem is. Ons advies zou wel zijn om er eens iets aan te doen. Dit gedrag vertoont een peuter alleen als hij zich echt niet begrepen voelt. Peuters kunnen lastig met emoties om gaan en dus kan dit een manier zijn. Fysiek geweld is alleen niet goed. Het is daarom belangrijk om uit te zoeken wat je peuter zo boos of verdrietig maakt en hoe je hem kunt leren om te gaan met deze emoties. Wij kunnen je helpen op zoek te gaan naar een alternatief wat uiteindelijk voor je peuter ook veel fijner is.

Ongehoorzaamheid

Hoort ongehoorzaamheid niet gewoon bij peuters?

Ongehoorzaamheid bij peuters is zeker heel normaal en hoort er inderdaad ook een beetje bij. Sterker nog… een ongehoorzame, ietwat stoute peuter is soms ook wel heel erg grappig. Er is dus niets mis met een beetje ongehoorzaamheid, want een peuter moet ook de kans krijgen zichzelf en de wereld te ontdekken.

Het is alleen wel belangrijk dat je peuter luistert op de momenten die ertoe doen. Er zijn namelijk gewoon situaties waarin je verwacht dat je kind luistert. Of omdat het om een regel gaat die jij belangrijk vindt of omdat het bijvoorbeeld gevaarlijk is wat er gebeurt. Op het moment dat een peuter structureel zijn eigen gang gaat, kan er een nare situatie ontstaan en is hulp inschakelen misschien wenselijk. Naast de ongehoorzaamheid is het voor een peuter namelijk ook heel belangrijk om grenzen te krijgen en hiermee om te leren gaan. Het is dus goed om hier een balans in te hebben. Het feit dat met een beetje ongehoorzaam niet perse iets mis is, betekent niet dat je het allemaal moet accepteren omdat het ”erbij hoort”.

Moet je een kind nou loslaten of juist meer grenzen stellen?

Voor veel ouders is het lastig wanneer je nou grenzen moet stellen en wanneer je juist meer los moet laten. Dit is ook lastig en het is heel belangrijk dat het juiste op het juiste moment gebeurt.

Vaak zien we dat ouders die problemen ervaren met hun peuter, hun peuter te weinig los kunnen laten. De peuter mag niet heel veel zelf bepalen, bedenken of zelf doen. Dit zorgt voor frustratie bij hun peuter die de wereld wil ontdekken.

Op andere gebieden laten ze juist te veel los. Hierdoor ontstaat onwenselijk gedrag in de vorm van ongehoorzaamheid. Dit zorgt voor ongenoegen bij ouders, waardoor ze juist weer heel streng de teugels aantrekken. Dit is voor kinderen een lastig, want ze zien dit niet aankomen. Hierdoor ontstaat een driftbui en dit zorgt weer voor veel frustratie bij beide partijen.

Als je dus niet goed weet wanneer je nou wat moet doen, zorg je voor een (constante) negatieve spiraal waarbij je nooit weet wat er gaat gebeuren. Dit vraagt heel veel energie. Samen kunnen we kijken naar de juiste balans, waardoor je het plezier weer ervaart en deze negatieve spiraal doorbreekt.

Betaling

Wordt een traject vergoed?

Het is niet mogelijk om een traject via een zorgverzekeraar vergoed te krijgen. Als je dit wel wil, zal je via andere wegen hulp moeten zoeken. Vaak kan de huisarts hier wel bij helpen. Dit zijn vaak ook ander soort trajecten dan de trajecten die ik voor ouders aanbied. Het is wel mogelijk om de trajecten in termijnen te betalen.

Kan ik in termijnen betalen?

Bij een traject is het zeker mogelijk om een betaling in termijnen te doen. Je kunt hierbij kiezen voor 2 of 4 termijnen. Mocht je een andere optie willen bespreken, dan kan dat natuurlijk altijd.

Mocht je een online consult willen boeken, maar het niet kunnen betalen in een keer, mag je mij ook altijd even een berichtje sturen. Ik denk graag met je mee.

Kindercoaching Leiden

Als ouder is er niets vervelender dan je kind te zien worstelen, want het liefst heb je een blij kind dat lekker in zijn vel zit! Misschien maak je je op dit moment zorgen om het gedrag van je kind of merk je dat je kind niet meer het vrolijke kind is wat het altijd was.

Je gunt het je kind dat het weer lekker in zijn vel zit en het verdriet, de strijd, de boosheid of de (faal)angst niet meer zo'n grote rol speelt. Waarschijnlijk wil je niets liever dan dat je kind zich weer fijn voelt en het ook samen weer fijner is. De Familie Praktijk kan jou en je kind hierbij helpen!

Hoe werkt het?

Hoe helpt het ouders?

Aanbod

Kennismaken

Gun jij het je kind om weer lekker in zijn vel te zitten?

Dat kan en ik daar kan ik jou en je kind bij helpen!

De Familie Praktijk

Mijn naam is Fleur en ik ben moeder van 4 kinderen (2,3,5 en 7 jaar). Na 10 jaar onwijs wilde ik doen wat ik het allerliefste deed. Ouders begeleiding bij de opvoeding van hun kinderen. Na dit jaren te doen, droomde ik verder en werd ik naast gezinscoach ook kindercoach. Dit alles is onderdeel van een veel grotere droom die ik met De Familie Praktijk steeds verder uit kan bouwen.

Fleur kindercoach Familie Praktijk
Hoi, ik ben Fleur!
Oprichter De Familie Praktijk

Lees meer over
De Familie Praktijk in de media

Blogs

De Familie Praktijk wordt regelmatig gevraagd als expert voor verschillende artikelen en interviews. Fleur vindt het belangrijk kennis te delen en ouders op deze manier op weg te helpen in hun eigen situatie. Hieronder vind je de verschillende artikelen van De Peuter Expert, onderdeel van De Familie Praktijk.

Filter

Filter

Volg De Familie Praktijk

 

De Familie Praktijk nieuwsbrief

Als eerste de nieuwsbrief in je mailbox?

De Familie Praktijk op Instagram